Stem voor ons nieuwe initiatief voor een mode collectie gemaakt van Amsterdams textiel afval!

Stem voor ons nieuwe initiatief voor een mode collectie gemaakt van textielafval:
https://westbegroot.amsterdam.nl/plan/259

Het is de hoogste tijd voor betere mode ontworpen met respect voor de planeet. Upcycling zorgt voor forse besparing van water en chemicaliën.

Onze  kleding is onze identiteit.  Maar het huidige take-make-waste-model van de textiel industrie heeft een hele negatieve  impact op het milieu.
Niemand  wordt blij van de wetenschap dat je door jouw aankoop van een spijkerbroek, shirt, jurk of jas eigenlijk mede-veroorzaker bent van tekort aan schoon drinkwater in katoen producerende landen. Iedere seconde wordt het equivalent van één vuilniswagen textiel als afval gestort of verbrand. En dan hebben we het nog niet eens over de slechte arbeidsomstandigheden.
Ondanks de grote belangstelling voor circulaire economie en het groeiende duurzame bewustzijn  zijn er te weinig  circulaire materialen en producten op de markt. Minder dan 1% wordt hoogwaardig gerecycled tot nieuwe kleding. Dat betekent dat er wel veel kleding wordt ingezameld maar hoe zorgen we nu voor originele, aantrekkelijke  mode en textiel producten die er niet alleen goed uitziet maar ook goed voelt?
ReBlend is een Amsterdamse startup met doelstelling textiel te ontwikkelen zonder de reguliere grote hoeveelheden water en chemicaliën. Wij zijn een beweging gestart om ingezameld niet meer draagbaar resttextiel, van vooral samengestelde materialen – zgn. blends – die nu grotendeels verbrand worden, verantwoord te gebruiken als belangrijkste grondstof voor nieuw textiel. Beginnend met mechanische vervezeling om straks nieuwe mogelijkheden, zoals chemische recycling, te kunnen aanhaken. In samenwerking met ontwerpers, creatieve denkers, makers en onderzoekers laten we zien dat textiel met positieve impact het nieuwe normaal is.
Binnen Amsterdam en specifiek Amsterdam West, zijn veel modebedrijven en ontwerpers actief. Velen zijn op zoek naar betere, meer duurzame materialen en manieren van productie.  Ons plan is om in Amsterdam West  van ingezameld, niet meer draagbaar textiel een basis collectie kleding en textiel producten te maken samen met lokale ontwerpers en makers die gewoon in de winkel verkocht gaan worden. Zo creëren we een circulair textiel systeem in het klein.
Op een locatie in Amsterdam West beogen we een fysieke hub te organiseren. Hier zal het verhaal en de voortgang zichtbaar worden gemaakt.  Stem hier

Subscribe

Subscribe now to our newsletter