Garen recyclen van textiel – ReBlend in Koffietijd

‘Nieuwe jurkjes, leuke t-shirtjes en mooie rokjes. We houden er allemaal van! Maar wat gebeurt er eigenlijk als je uitgekeken bent op je oude kleren? Per jaar gooien we per persoon gemiddeld 11 kilo textiel weg. Om deze oude kleding een nieuwe bestemming te geven, heeft ReBlend een mooie oplossing bedacht: garen recyclen van textiel.

Stichting ReBlend is een organisatie die met verschillende partijen uit de textielketen samenwerkt om van ingezamelde kleding, nieuwe mode te maken. De kleding wordt als het ware ‘reblend’ tot nieuw textiel zodat er minder materiaal wordt gebruikt.
De productie van kleding uit nieuwe vezels blijkt door gebruik van pesticiden, bleekmiddelen en verf zeer belastend voor het milieu. Daarnaast is de productie ook nog eens zeer waterintensief. Dat is een probleem, want Katoen groeit in gebieden waar een watertekort is. ‘Reblenden’, het hergebruiken van vezels, levert door water- en chemicaliënbesparing een veel lagere ecologische voetafdruk op. ReBlend wil het hergebruiken van afvalmateriaal stimuleren en geeft er een nieuwe economische waarde aan.

Met de bijdrage van Stichting DOEN kan ReBlend de ontwikkeling van garen uitbreiden. Dat betekent dat er 5000 kilo garen in verschillende kleuren ontwikkeld kunnen worden. In plaats van 100% gerecycled textiel, bestaan deze garen uit 70% gerecycled textiel en 30% uit gerecyclede petflessen. Dat geeft meer stevigheid aan in de garen en het is beter voor het milieu!’

Bekijk hier het filmpje!

Subscribe

Subscribe now to our newsletter